Ich bin ein Stralsunder… Og helt vild med Rügen…!

Endelig… Turen til Stralsund og Rügen havde ligget ude i horisonten i mange måneder, og nu var det nu! Efter 475 km var det ikke turen, men selve Stralsund, og broen til Rügen man kunne skimte i horisonten… Bilen var pakket med mine forældre, Øffe samt en masse store forventninger – Det var nemlig første gang i dette område for os alle 4.

Stralsund ligger ved den Tyske Østersø kyst, langt inde i det gamle DDR, og kaldes også “Porten til Rügen”, som er Tysklands største ø… Vi havde hjemmefra booket en 6 personers lejlighed i den gamle bydel, helt nede på havnen, med udsigt over vandet, og her må jeg bare sige at billederne snød ikke, for sikke en lejlighed! Veludstyret har fået en helt ny betydning, for her var virkelig alt!! Efter en hurtig udpakning, var det tid til at komme lidt ud… En dejlig gåtur på den smukke havn, og en tur rundt i den gamle bydel.

IMG_7387

Det flotte Rådhus i Stralsund. 5-10 minutters gang fra lejligheden og havnen.

IMG_7394

Lige overfor vores lejlighed kunne man nyde aftensolen, og en iskold Alsterwasser (citronlimonade/øl)…

Fredag var det blevet tid til udflugt! Er man i Stralsund, så er man næsten på Rügen 🙂 Byen og øen hænger sammen med to broer. En lille ydmyg og gammel smal bro, og den nye gigantiske “Rügen Brücke”. Jeg tænker øst/vest… Rügen der tidligere har været både dansk og svensk er Tysklands største ø, og er man i området, så må man simpelthen ikke snyde sig selv for de oplevelser der findes der. Alene det at køre på øen er en oplevelse! Man køre nærmest i en lang allé med store flotte træer der vælter ind over vejen. Det må være helt utroligt om sommeren hvor alt er sprunget ud. Jeg forestiller mig at det er lidt som at køre i en tunnel af træer. Nå… men vi satte kursen mod første stop: Seebrücke Ostseebad i Sellin. En knap 400 meter lang mole/badebro beliggende på den smukke hvide sandstrand i Sellin. Rügen er også kontrasternes ø, for efter at have kørt gennem brostensbelagte gader, gennem små faldefærdige landsbyer, og steder hvor man stadig lever i 1985 – så er  Sellin en rigtig tysk badeby. Intet vender forkert, og alt er som taget ud af “Badehotellet”…

IMG_7397

Blå himmel over Sellin. På toppen anes Østersøen.

IMG_7398

Der var den så… og hvor var det flot! Første version kan dateres tilbage til 1906, men efter diverse brande og vandskader, er dette den seneste version, dog holdt i stilen. Bygningerne indeholder en hyggelig restaurant, og bagved findes små ishuse. Helt ude for enden kan man blive sænket ned i dybet i et stort cylinder – Her er der så frit udsyn til livet under overfladen. Turen tager godt 40 min. Vi valgte at gøre hold ved et ishus i stedet 🙂

IMG_8492

Et view ind mod Sellin fra enden af broen. Her er uden tvivl velbesøgt om sommeren!

Næste stop på vores “Tour de Rügen” var Prora – Kolossen på Rügen. Et koloenormt ferieanlæg opført af nazisterne gennem deres “Kraft durch Freude” program. Et badehotel på 4,5 km med 10000 værelser, alle med havudsigt! Ideen var prisbillig ferie til arbejderklassen. Dog nåede der aldrig at flytte en eneste feriegæst ind på det prisbelønnet byggeri, da det ikke nåede at blive helt klart inden Anden Verdenskrig brød ud, og så havde man nok andre ting at tænke på i datidens Tyskland… I dag er der museum, og så er man i gang med at renoverer det enorme anlæg til moderne ferie og ejerlejligheder! Et kæmpe projekt! Men med succes! Flere af lejlighederne er solgt. Når man står på stranden forstår man hvorfor….

IMG_7409

4,5 km badehotel. 150 meter fra vandet! Der var store tanker bag projektet…

IMG_7408

Det er nemt for de tyske håndværkere at se hvor langt de er kommet i renoveringen 🙂

IMG_7410

Siden der vender ud mod havet. Her har man lige renoveret en blok i blokken…

IMG_7413

Der er ca. 150 meter fra “Kolossen” og ned til hvad der mest af alt minder om en sydeuropæisk strand!

IMG_7412

Når man står på stranden, forstår man godt hvorfor de valgte dette sted… og hvorfor de nye lejligheder sælges!

Efter en meget spændende og imponerende gåtur rundt i ruinerne, og ikke mindst landskabet omkring, var det blevet tid til en Bratwurst inden turen gik videre. Dog skulle vi ikke så langt denne gang! Kun godt 10 km var der hen til dagens “højdepunkt”: Naturerbe Zentrum Rügen. Og hvad er det så…! Jævnfør min kære mor, så er det noget usammenligneligt… noget helt unikt! En fantastisk oplevelse… noget der er svært at beskrive! Jeg er tilbøjelig til at give hende ret! NZR er en vandresti oppe i højderne. Lavet i godt tysk håndværk. En lille prøvelse for os med højdeskræk, men stadig en fantastisk oplevelse! Stien er i alt 1250 meter lang, hvoraf de sidste 600 meter snor sig op i et gigantisk byggeri af et tårn. 40 meter højt, stående på en bakketop løfter det en langt op over trætoppene, og her afsløre det en helt fantastisk udsigt over Rügen… Herfra kan man se langt langt ud over øen!

IMG_7417

Det koster 10 euro at tage “stien” rundt… men det er så absolut hver en euro værd!

IMG_7451

Stien løber rundt i højderne. Undervejs er der små oplysningstavler, og man kan læse mere om naturen på Rügen.

IMG_8514

Jeg har taget en af de alternative veje rundt… Det er sundt for min højdeskræk!

IMG_7425

Det store tårn… Det er ikke sidste gange jeg “bestiger” det!

IMG_7433

Oppe på øverste “hylde” var der en helt utrolig udsigt! – Her ind over Rügen.

Nede på jorden igen, og alligevel lidt høj på oplevelsen begav vi os i retning mod Jasmund Nationalpark og kridtkysten. Nærmere bestemt “Königsstuhl”. En høj kridtklippe ud mod kysten. Vel en slags “Møns klint” på tysk 🙂 Her parkere man 2-3 km væk fra selve kysten, og kan så enten vandre, cykle eller tage en shuttlebus ud til Königsstuhl. Vi valgte bussen. Efter små 10 min lander vi ved kysten. Dog kun for at blive gjort bekendt med at prisen for at komme ud på klippen koster 8,5 Euro!!! Jovist, så kan man også snuse lidt rundt i et museum… men nej tak herfra 🙂 Vi vælger i stedet af tumle ned af i alt 475 trappetrin (tror jeg nok) for at komme ned til stranden…

IMG_7457

Der var langt til bunden…

IMG_7459

Men der var flot da vi først kom derned… og lyset blev lige et helt andet!

IMG_7466

Königsstuhl set nedefra 🙂 Ca. 120 meter høj. Så måske meget heldigt at jeg fik den nedefra 🙂

Så var det ellers bare at kravle op ad alle trapperne igen, og vente på bussen. Nu gik turen så tilbage mod Stralsund. Sikke en dag, og sikke mange fantastiske oplevelser!! Jeg må nok indrømme at jeg har tabt lidt af mit hjerte til Rügen… Tilbage det kommer jeg med 100% sikkerhed!

Fredag aften var der bestilt bord på det lokale Störtebeker bryghus. Det var Haxe tid 🙂 Og det blev så lige til alle tiders bedste Haxe… Hold nu fast den var god, så det var med stor tilfredshed at vi gik de små 3 km hjem til lejligheden, til en velskænket og velfortjent Gin & Tonic…

Haxe med spidskål, brasede kartofler og sovs af mørk øl… Mums!

Efter den meget begivenhedsrige fredag, var der ikke planlagt noget til lørdag. Her ville vi bare slentre rundt i det gode vejr, og nyde den dejlige by. Øffe og mig ville besøge det store Oceanarium på havnen, og jeg havde lovet min mor at gå med ind og se en af de store kirker! Ellers skulle vi bare nyde vejret… og byen.

IMG_7478

Oceanariumet er en fin blanding mellem akvarium, og en udstilling om de syv verdenshave. Meget interessant, men kommer man kun for at se fisk og havdyr, så er det ikke stedet. Her lures der på et stort bassin bygget op omkring de fisk der lever i havnebassinet i Stralsund. Det skal siges at det var en utrolig flot tur rundt, og et meget moderne center!

Stralsund_Lejlighed

Oppe fra pingvin bassinet var der en fin udsigt over Stralsund. Den røde ring indikerer vores velbeliggende lejlighed 🙂

IMG_8553

Stralsund er en på alle måder charmerende by at bevæge sig rundt i. Her et lille boligkvarter midt i byen.

Vi sluttede dagen med en lille køretur til Dänholm, som er en lille ø mellem Stralsund og Rügen. På vejen hjem til lejligheden vendte vi forbi Strelapark (en stort indkøbscenter) og Störtebeker bryggeriets “Bryggeri udsalg”.

IMG_8556

Bryggeriet har sin egen butik, og her skulle det være muligt at finde en god øl – Deres Dunkelweizen vandt i 2014 VM i øl i Dunkelweizen klassen. Butikken ligger sammen med bryggeriet og restauranten. Der kan også bestilles rundvisning med smagsprøver.

Søndag gik turen så hjem over igen. Dog skulle vi lige lidt på søndags loppemarked… Først i Stralsund, og på vejen hjem i Wismar.

Vil jeg komme tilbage? JA… uden tvivl! Vil jeg bruge “Apartments am Sund” igen? Uden tvivl! Ville jeg gøre det hele igen? Helt sikkert..! Jeg er blevet lidt pjattet med specielt Rügen… Så det bliver helt sikkert til et gensyn..!

Links til lidt af hvert…

Apartments am sund: www.apartmentsamsund.de – Uden sammenligning den bedste ferielejlighed jeg har boet i. Vi boede i Family Vista lejligheden.

Stralsund: www.stralsund.de – Alt om Stralsund

Rügen: www.rügen.de – En sand lille perle i Østersøen.

Naturerbe Zentrum Rügen: www.nezr.de – En naturoplevelse ud over det sædvanelige.

Alte Fritz: www.alter-fritz.de – Bryghusets restaurant… Super Haxe!

 

Tak fordi du læste med – Håber det gav lidt inspiration!

 

 

 

Tags Posted under Featured, Guides, Tysk på højniveau by 404